Goed eten is goed leven

Goed eten is goed leven

10-09-2015

Als eetonderzoeker ben ik bijna constant bezig met voedsel en eten. Ik denk aan eten. Ik lees over eten. Ik schrijf over eten. En ik eet. Net als ieder ander mens.

Er wordt mij weleens gevraagd of ‘ik eet om te leven of dat ik leef om te eten.’ Omdat men meer wil weten over de waarde die ik, als eetonderzoeker, toeken aan voedsel en eten.

Nou…. Op sommige momenten is voedsel niet meer dan de brandstof die mijn motor draaiende houdt, terwijl ik op andere momenten ultiem geniet van dat ene exquise gerechtje in dat ene sterrenrestaurant. Dus tsja, wat is het antwoord?

Gelukkig is daar het boek ‘Deugden van de tafel. Een filosofie van het eten’ waarin de Britse filosoof Julian Baggini een uiteenzetting geeft waarom eten onlosmakelijk verbonden is met het leven. Waarin hij stelt dat eten niet slechts een middel is om in leven te blijven. Maar dat het ook geen uiteindelijke doel van het leven is. Nee, Baggini is van mening dat wanneer je een goed leven leidt, eten daarin vanzelf de plaats inneemt die het toekomt. En dus, als je weet hoe je moet eten, je ook weet hoe je moet leven.

Een interessante kijk op het eten en het leven. En dus aanleiding voor filosoof Stine Jensen om Janno Lanjouw (directeur FilmFood Festival), Nadia Zerouali (kookboek auteur en tv kok) en mij afgelopen november uit te nodigen in restaurant Merkelbach in Amsterdam. Om onder het genot van een heerlijke maaltijd verder te praten over deze filosofie van eten.

Benieuwd hoe dit gesprek verlopen is? Check dan de uitzending van Dus ik ben, zondag 13 september om 17.10u op NPO2.

Roel

deugden van de tafel