KERNgezond: ‘Hoe maak ik gezonde(re) afspraken met mijn kind’

KERNgezond: ‘Hoe maak ik gezonde(re) afspraken met mijn kind’

16-11-2015

Het is inmiddels november 2015 en we zijn bijna een jaar onderweg met het onderzoek dat uitgevoerd wordt in het kader van KERNgezond. We hebben natuurlijk niet stilgezeten en al behoorlijk wat werk verzet. In deze blog een korte update over het eerste onderzoek in een serie van drie.

Instrument 1: ‘Hoe maak ik gezonde afspraken met mijn kind’

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de rol van ouders in eetgedrag en beweeggedrag van kinderen. Daarom is door de Academische Werkplaats publieke gezondheid AMPHI en het Radboudumc, afdeling eerstelijnsgeneeskunde, de E-learning ‘Gezonde afspraken met je kind’ ontwikkeld. Binnen KERNgezond beter bekend als de ELVO-studie (E-learning voor Ouders).

Het doel van dit onderzoek is om ouders informatie te geven over de manieren waarop zij hun kind kunnen stimuleren gezond te eten en voldoende te bewegen. Het doel van het onderzoek is om uit te zoeken welke methode voor ouders hiervoor het meest geschikt is. Daarnaast willen we ouders beter proberen te betrekken bij het programma KERNgezond, het programma waaraan hun kind op school deelneemt. Ouders krijgen informatie in de vorm van een folder of informatie via een folder en een online programma.

De afgelopen maanden zijn Ellen Thijssen (Sport-Company) en Joni Scholte (samen met Emilie Ruiter projectcoördinator van dit specifieke instrument) keihard bezig geweest met het organiseren, plannen, regelen en faciliteren van het onderzoek. Ze hebben zich een slag in de rondte gebeld, gemaild en gepraat om basisscholen te vinden die niet alleen mee wilden doen met KERNgezond, maar ook wilden meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. En met resultaat! Zestien basisscholen waar KERNgezond in het nieuwe schooljaar zou starten werden uiteindelijk bereid gevonden om medewerking te verlenen aan ons onderzoek.

Hoewel dat op zich al een prestatie is, begon hierna pas het echte werk. Alle ouders en kinderen die zouden starten met  KERNgezond werden geïnformeerd over de ELVO-studie en gevraagd om deel te nemen aan ons onderzoek. En dat waren er nogal wat…. 385 ouder-kind paren om precies te zijn!

Wanneer ouders toestemming gaven voor deelname van hun kind, kon Joni twee weken later op pad om alle kinderen de eerste vragenlijst te laten invullen en hen te meten en wegen. Joni reisde in die weken van Nijmegen tot Nederweert en van Baarlo tot Kronenberg. En tenslotte met een auto vol ingevulde vragenlijsten en meetgegevens weer richting Nijmegen. Kortom, ze heeft heel wat van het Limburgse landschap gezien en kent inmiddels de weg in de omgeving van de Peel en Horst aan de Maas.

Nadat Joni alle gegevens (zorgvuldig!) had gecontroleerd, kregen alle ouders een brief met het verzoek om ook een vragenlijst in te vullen. Maar eerst printen, stickeren, vouwen etc.  Wat een berg papier is er door haar handen gegaan!

Inmiddels hebben we 250 van de 351 vragenlijst ontvangen. Oftewel, 71% van de ouders die instemden met deelname hebben de vragenlijst al ingevuld. Een geweldig resultaat! Maar we zijn er nog niet… we hopen nog een stuk of 50 vragenlijsten te ontvangen. Dit is erg belangrijk voor ons, want we hebben een grote steekproef nodig om aan de slag te kunnen! Als er dus ouders zijn die deze blog lezen en de vragenlijst nog niet hebben ingevuld….

Binnenkort gaan dus sowieso 250 Limburgse ouders aan de slag met het doornemen van de folder en/of de e-learning ‘Gezonde afspraken met je kind’. Daarna vullen de ouders en kinderen wederom een uitgebreide vragenlijst in. Dit doen ze dan nog een laatste keer in september 2016. En dan kunnen we pas echt aan de slag met het analyseren van alle gegevens!

Een hele organisatie dus. Waar Ellen en Joni een groot compliment voor verdienen! Zij houden het overzicht, weten precies wie wel en niet meedoet en welke ouders wel of juist geen herinnering moeten krijgen. Super geregeld, dames! En omdat zij alles zo goed geregeld hebben, houd ik nog wel eens wat tijd over… Bijvoorbeeld om deze blog te schrijven.

Volgende week meer over Instrument 2:  Controle over eetgedrag trainen met een actieve work-out.