Projecten

Projecten

The effectiveness of a cue-reminder intervention to reduce adolescents’ substance use in social contexts (subsidiegever: ZONMW Preventieprogramma 4)

Tal van onderzoek heeft aangetoond dat de sociale omgeving het alcoholgebruik van jongeren negatief kan beïnvloeden. Oftewel, jongeren stimuleren elkaar regelmatig tot excessief alcoholgebruik. Voorlichtingscampagnes gericht op het aanpakken van dit probleem zijn niet altijd even effectief. Dit komt omdat jongeren de preventieboodschap (“minder drinken en opkomen voor jezelf”) ‘vergeten’ wanneer ze samen zijn met vrienden. In dit project testen we of een nieuwe interventiemethode, namelijk het gebruik van een cue-reminder, jongeren kan helpen om minder te drinken.

In samenwerking met Marloes Kleinjan, Lex Lemmers, Rutger Engels  (allen Trimbos Instituut) en Bas van den Putte (Universiteit van Amsterdam).

Take it Slow! Feedback, persuasive technology and reducing eating rates (subsidiegever: NWO Voeding cognitie en gedrag)

Meer dan 41% van de Nederlanders is te zwaar. Het aanpassen van de eetsnelheid zou een veelbelovende methode kunnen zijn in het voorkomen of verminderen van overgewicht. Tot op heden is het veranderen van eetsnelheid in het dagelijks leven moeilijk gebleken. De komst van persuasieve technologie zou hier echter verandering in kunnen brengen. In dit project testen we of een digitale vork die een te hoog eetritme verstoort door het geven van een trilsignaal mensen kan helpen om langzamer te eten.

In samenwerking met Sander Hermsen (Hogeschool Utrecht), Jeana Frost (Vrije Universiteit Amsterdam),  Monica Mars (Wageningen Universiteit), Eric Robinson (University of Liverpool, UK) en Suzanne Higgs (University of Birmingham, UK).

Measuring cue-reactive responses towards alcohol cues in everyday life contexts: A future for wearable technology? (subsidiegever: NWO Creatieve Industrie)

Wanneer drinkers worden blootgesteld aan alcoholgerelateerde prikkels dan ontlokt dit doorgaans een grote drang om te gaan drinken. In dit project gaan we deze prikkels vast proberen leggen met behulp van een klein cameraatje dat door mensen wordt meegedragen. Informatie over wanneer deze reactiviteit optreedt kan gebruikt worden in op maat gemaakte gezondheidsinterventies.

In samenwerking met Roy Otten (Pluryn) en Maartje Luijten (Radboud Universiteit).

Kerngezond++ Preventie overgewicht en aanmoediging gezonde leefstijl van kinderen in Limburg (Subsidiegever: Provincie Limburg)

Het doel van dit project is om gezond eet- en beweeggedrag van kinderen te stimuleren en zodoende een significante bijdrage te leveren aan de preventie van overgewicht in verschillende Limburgse dorpskernen. We voeren 3 onderzoeken uit waarin nieuw instrumentarium getest wordt op haar effectiviteit. Deze tools zijn gericht op basisschoolkinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en hun ouders. We testen een oudertraining en een tweetal trainingen gericht op beweging en gezonde voeding. Wanneer de componenten  effectief blijken te zijn in het verbeteren van kennis over gezonde voeding en het stimuleren van beweging, kunnen ze zowel gezamenlijk als individueel doorgetest en/of geïmplementeerd worden in bestaande gezondheidsprogramma’s van de Provincie Limburg.

In samenwerking met Roy Otten (Pluryn), Chantal Nederkoorn (Universiteit Maastricht), Emilie Ruiter (Academische Werkplaats / Radboudumc) en Maurice Graef (SportCompany).